La cuina solar
La cuina solar és un enginy ple d'emocions.
És un mitjà per a reduir la teva petjada ecològica, o el que és el mateix, les teves emissions de CO2, aporta llibertat, aporta temps, sensacions, reuneix a la gent al seu voltant, és un motiu de trobada... en fi, hi ha tot un món al voltant d'aquest solar-domèstic.
Ara mateix, estic preparant un brou de verdures per fer sopa aquesta nit... i sense gastar electricitat... és fascinant. Són vàries hores de cocció, d'una olla de considerables dimensions, amb molts litres d'aigua, per quatre, i amb el poc sol que fa a l'invern, està bullint a bon ritme, imagina't a partir de primavera.
Això no substitueix a la cuina convencional, elèctrica o de gas. Tampoc acumula energia. És més senzill que tot això: és un concentrador de llum, com una gran lupa, que capta la llum solar i la projecta en el recipient (de color negre) que la converteix en energia tèrmica per a cuinar. És un concepte senzill, però està concebut per ecologistes i enginyers, no és res de nou, ha sofert una evolució de prototips, proves, i ara l'hem construït de forma "professional", amb unes exigències molt altes. Està feta d'alumini 100% reciclable. L'embalatge també està estudiat per a minimitzar l'impacte ambiental, per exemple, les borses dels cargols són de fècula de patata compostable, no de plàstic. Es munta per peces seguint un manual fàcil en un parell d'hores. La pots deixar a la intempèrie, no s'arrovella, es neteja amb una manguera i un drap... és per a tota la vida. |
|
Cada vegada que la fas servir, estàs reduint la teva dependència de les energies "brutes" i en conseqüència aportes el teu gra de sorra a lluitar contra el canvi climàtic i salvar el planeta. Ja sabràs que l'electricitat encara que és neta a casa, és la més contaminant per la forma que s'obté (centrals nuclears, tèrmiques, combustió de derivats del petroli...). Està fabricada a Barcelona, i intervé gent de tota Espanya, és un producte Made in Spain, de manera que en adquirir-la, a més a més, ajuda a crear ocupació aquí. Com veus, això és solament el principi, el que et mostro no és solament un aparell, és un valor.
I com a cuina doncs pots coure, fregir, hornear,... amb el recipient adequat i amb una font de calor inesgotable i gratuïta. És ràpida com la vitroceràmica: posa a bullir un litre d'aigua en 8 minuts!!!
La graella solar
Estem al març, un dissabte d'hivern, però fa un bon dia de sol i ve de gust menjar al jardí. Avui anem a fer una barbacoa solar. A les onze i mitjana preparo la cuina solar i l'accessori de barbacoa amb graella perquè es vagi escalfant. Preparo les patates en meitats i les embolico amb paper d'alumini, quan torno, la graella ja està calenta i col·loco les patates repartides per la graella i torno a tapar. Al març, el sol està molt baix encara , però el cel està clar i va escalfant bastant bé, millor de l'esperat. Una hora més tard, puntxo les patates amb un escuradents i ja estan tendres: és el moment de posar la carn. En nomès 15 minuts, s'han fet totalment per cada cara, no està gens malament: imagina't el que és capaç de fer a partir del maig. En ple hivern hem fet una barbacoa en tan sols una hora i mitjana de gaudi familiar i posterior plaer-gustatiu-sense-igual que proporciona la cuina solar. A partir de primavera, ja us contaré.
|